A FELISMERÉSTŐL
A HARMÓNIÁIG
 
Kevevári M. Katalin
Harmónia Iskolája
A Tudományos Relaxációs Meditációs Technológiát (TRMT) Harmónia Iskolánkban tanítjuk
Agyhullámok
Agyunk – éberen és alvás közben – elektromos tevékenységek sorát végzi. Az elektromos aktivitás alatt erőteljes agyhullámok keletkeznek. Életritmusunk minőségét agyhullámaink befolyásolják.

Agyunk a nap folyamán négyféle agyhullámot bocsát ki, ezek a következők:

A béta agyhullámok (13-30 Hz) az éber állapotunk létrehozói.
Ez az éber cselekvés, a feladat-végrehajtás, a magas koncentráció frekvenciája. A meghozott döntéseink alapján bétában történik a cselekvés.
Tipikus ismertetőjele rossz esetben a stressz, a bosszúság, a gond, a félelem, de a boldogtalanság is. Béta állapotban – egy bizonyos feszültségi határig – a logikus és analitikus gondolkodás is lehetséges.

Az alfa agyhullámok (8-12 Hz) a nyugodt, ellazult állapot létrehozói.
Az alfa állapot lecsillapítja a pszichét, csökkenti a krónikus fájdalmakat, a magas vérnyomást, a káros stresszel és a korral járó változások mellékhatásait. Az alfa agyhullámok az alvás és az ébrenlét közötti ellazulást jelzik az egész szervezetben.
Az erős kreativitással rendelkező emberek alfa-szinten oldják meg problémáikat, ezáltal jóval könnyebben és hatékonyabban hajtják végre mindennapi feladataikat.
Alfában hozzuk meg a számunkra előnyös, jó döntéseket, itt van a tolerancia, az elviselés és az elengedés is. Itt a legmagasabb az IQ. Ezen a szinten tudjuk „megfogni a talajt” – tudatosan lenni és tenni.

A théta agyhullámok (4-7 Hz) az alvás, a mély meditáció és a teljes nyugalom állapotában uralkodnak. Itt képes agyunk képszerű álmokat és elképzeléseket előhívni. A théta a kreativitást, a tudatalattihoz való hozzáférést, az inspirációt, a fantáziát, a plasztikus emlékezést segíti. A legtöbb információt itt dolgozzuk fel, ezen a frekvencián kellene tanulni. Ebben az állapotban fejleszthető a memóriánk.
Thétában férünk hozzá a régóta elnyomott emlékeinkhez is, melyeket felszínre hozva, elemezve és megértve, rengeteg energiát szabadíthatunk fel életünk minőségének megváltoztatásához. Azok, akik képesek eljutni a théta „szintre”, sokkal türelmesebbek, gyengédebbek, megértőbbek, mint az iskolánkba kerülés előtt voltak. Képessé válnak a bensőségesebb szeretet elfogadására és annak kisugárzására is. Akik azelőtt csupán próbáltak szeretni – úgy tettek, mintha –, e hangulatkeltésben olykor a valóságot is elveszítették. Az agytréning hatására viszont erőfeszítések nélkül igénylik a szeretetteljes személyes kapcsolatokat.

A delta agyhullámok (1-3 Hz), a mély, öntudatlan alvás jellemzői.
Minőségi alvás nélkül nincs egészség! A delta frekvenciák szervezetünk öngyógyításáért, rehabilitációjáért és az energiatöltésért felelnek.
A minőségi alvás és álomtevékenység elősegíti, hogy teljesítőképességünk ugrásszerűen megjavuljon.
Alvás közben agyunk képes megtermelni azokat a vegyi anyagokat, amelyekkel megfelelő energiaállapotba kerülünk – készen arra, hogy jó döntéseinkkel sikeresek legyünk.Előző 1 Következő
2008. március 13.