A FELISMERÉSTŐL
A HARMÓNIÁIG
 
Kevevári M. Katalin
Harmónia Iskolája
A Tudományos Relaxációs Meditációs Technológiát (TRMT) Harmónia Iskolánkban tanítjuk
Dave Siever
A Harmónia Iskola hallgatói régóta kérik tőlünk, hogy mutassuk be a kanadai Edmontonban élő Dave Sievert, a DAVID-készülékek atyját – alkotóját, fejlesztőjét –, az audio vizuális stimulációs (AVS) technika megalkotóját. A legfrissebb információkért Bagyinka Anett – iskolánk angliai rezidense – segítségével kerestük meg, s interjút kértünk tőle, melyben önmagáról, munkájáról, alkotótársáról, terveiről faggattuk az év emberét.

Dave rendhagyó módon indította a net-interjút. Kivallatott bennünket a Harmónia Iskoláról, kért egy dedikált példányt az Agytréning-könyvből, áttanulmányozta a megújult honlap makettjét, átnézte a rólunk és általunk írtakat. S végül röviden összegzett: nem lehet olyan kérdésünk, amire ne válaszolna a legnagyobb örömmel.

Agyinfo.hu: „Lennie kell valami extrémnek ebben az emberben!” – gondoltuk Önről. Mi az, ami a mentális határok közötti, vívódásokkal-küzdelmekkel teli úton arra ösztönözte, hogy olyan masinát szerkesszen, amivel az ember visszatalálhat az ősi ritmusára és életre szóló harmóniát teremthet?
Dave Siever: Hiszek a kalandos tevékenységek végzésében, mint olyan eszközökben, melyek serkentik az agyi véráramlást és az idegsejt-nyúlványokat. Sokáig azon gondolkodtam, hogy építek egy tanyát, ahol különféle kalandoknak (barlangászás, hegymászás, vadvízi evezés) teszem ki az embereket, és eközben összekapcsolom a rémületről alkotott tapasztalataikat a mindennapi életben meglévő ijedtségeikkel-riadalmaikkal, hogy megerősödjenek a mindennapjaikban.
Az audio vizuális stimulációval (AVS) először akkor kerültem kapcsolatba, amikor fogászati kutatólaboratóriumot vezettem az Albertai Egyetemen. Egyetemi munkám idején dr. Norman Thomas-szal együtt az „őrült tudósok” hírnevet is sikerült kivívnunk magunknak. Akkor történt, hogy egy előadóművészekkel foglalkozó oktató megkért, fejlesszek ki egy „villogó fény és pulzáló hang” masinát, ami segít legyőzni a növendékek lámpalázát. Nem igazán tudta, hogy mit akar és korábban én sem hallottam az AVS-ről, így nyolc hónapomba telt, mire kifejlesztettem az első készülékemet. A megrendelő sokkal tartozott a tervezői díjért, meg az időmért, de – mivel nem volt rá kerete – azt mondta, hogy úgy nevezi el a gépet, ami megtiszteltetés lesz számomra. Néhány nappal később közölte, hogy „DAVID”-nek nevezte el. Erre valahogy úgy reagáltam, hogy „köszi szépen, de ezt bárki kitalálhatta volna”... Nem éreztem megtiszteltetésnek, s inkább a pénznek örültem volna (mivel akkor elég szegény voltam). A megrendelő elmondta, hogy mit jelent a DAVID: digitális audio vizuális koordináló készülék (Digital Audio Visual Integration Device), mely az agyhullám-tevékenységet digitálisan létrehozott audio-vizuális ingerek révén integrálja. Úgy gondoltam, hogy ennek így van valami értelme, és meghagytam az elnevezést.
Száz vezérlőegységet készítettem a DAVID1-hez, ám 1988-ig egyáltalán nem reklámoztam, csak miután mindenkin eredményesen alkalmaztam és magam is kitapasztaltam.
Ezután egy kísérletet folytattam: az AVS-t használtam az izomfeszültség csillapítására, és teljesen lenyűgözött a siker. Amikor a DAVID1 panelek néhány évvel később elfogytak, elgondolkoztam azon, hogy hemi-stem-re, neurostim-re, vagy valami hasonlóra változtatom a nevét, ám addigra az elnevezése elterjedt – ráadásul az Omni magazin közölt egy cikket a munkámról és a DAVID1-ről –, és az emberek, amikor felhívtak, a DAVID készüléket keresték. Az elnevezés megszokottá vált, így úgy döntöttem, ennél maradok, és nem hivatalosan, de megváltoztattam a saját keresztnevemet Dave-re, melyet jobban is szeretek – a David már túl hivatalos számomra.

Agyinfo.hu: Hazánkban is majd két évtizede használjuk a DAVID AVS-készülékeket. Szeretjük, mert a szem egészséges működését modellezi, és mert úgy tanít, hogy – képletesen szólva – előttünk is és velünk is bejárja a megvilágosodásunkig tartó utat. Az utazás mélységeink és magasságaink között már nem szédítő. A szubjektív érzéseket követően, az objektív valóság az: nem véletlen, hogy sokan próbálják másolni, utánozni a DAVID AVS-készülékeket. Milyen sikerrel lehetséges ez?
D. S.: A legfontosabb eltérések a DAVID és más készülékek között:
– Az egyetlen olyan cég vagyunk, akik aktívan részt veszünk a kutatásokban, s ezek figyelembevételével fejlesztjük ki a programokat.
– Szabadalmunk van a speciális szemüvegre, amivel más-más frekvenciát lehet kiváltani az egyes agyféltekéken.
– Tudományosan kifejlesztett és kutatásokkal alátámasztott programot készítettünk a depresszióra, az ADD-re (attention deficit disorder), tehát a figyelemhiányra, a kognitív hanyatlásra. Ezek mind világszabadalmak.
– Az új PAL tipusú AVS-készülékünk egyedülálló módszerrel segíti a legmagasabb fokú koncentrációs állapot elérését.
– A DAVID PAL egyéni igény szerint is programozható: 3 feltölthető programhellyel rendelkezik.
– A készülék használata során a kívánt agyhullám-frekvenciák megléte orvosi műszerrel nyomon követhető.
Bizton állíthatom, hogy a Mind Alive Ltd. ajánlja a legjobb minőséget képviselő AVS-gépeket, a DAVID PAL készülékeket. A fejlett komputer technológia használatával, a SOFT-Off technikával, a szabadalmaztatott Tru-Vu technikán alapuló Omniscreen szemüveggel és sok egyéb jellemzővel a DAVID készülékek jelenleg a piacon elérhető legerősebb többfunkciós, hordozható AVS-készülékek. Mi gyártjuk a cranio-electrical stimulációs (CES) kiegészítő eszközt is, ami az endorfin termelésének növelését eredményezi. Büszkék vagyunk biovisszacsatolásos (biofeedback) eszközeinkre is, a Bioscan sorozatra. A Bioscan EDA berendezés méri és használat közben ellenőrzi a bőr elektromos tevékenységét.
Megfigyeléseink azt jelzik, hogy az AVS-berendezések minősége közvetlen hatással van használóik eredményeinek milyenségére. Éppen ezért a legjobb minőségű termékek gyártására köteleztük el magunkat.

Agyinfo.hu: Mit tart élete eddigi legnagyobb eredményének?
D. S.: Azt, hogy megtanultam szeretni, sokfélét csinálni, szórakozni, viccelődni és jó kapcsolatokat kiépíteni remek emberekkel.

Agyinfo.hu: Ön is rendszeresen edzi a tudatát. Mire használja saját fejlesztésű AVS-készülékeit?
D. S.: Bizony, hosszú évekbe tellett, mire megvilágosodtam… Sokáig használtam a DAVID-et depresszióm kezelésére, a feszültségeim oldására. Napjainkban az enyhe depresszióm kezelésére használom a PAL-t. Napi 20 000 IU D-vitamint beszedve átkozottul jól érzem magam! Így a PAL-t most elsősorban kísérletekre alkalmazom. A kvantitatív elektro-enkefalográffal (QEEG) figyelem, milyen eredménnyel hat rám és másokra.

Agyinfo.hu: Hogyan jellemezné a fejlesztő-mérnök Dave Sievert?
D. S.: Úgy gondolok magamra, mint egy vállalkozó szellemű, találékony, lelkes valakire, aki meglátja a rendellenességeket és tud a szokásostól eltérően, párhuzamosan gondolkodni. Úgy vélem, van érzékem ahhoz, hogy meglássam az összefüggést a dolgok és az események között, amelyeknek – úgy tűnik – nincs egymáshoz semmi közük. És nagyon szeretem a jó sört! Amúgy a hivatalos megnevezésem: okleveles mérnök technológus.

Agyinfo.hu: Nagy örömmel fogadtuk a ADD/ADHD (attention deficit disorder/attention deficit hyperaktivity disorder) tünetlistát, amelyet Michael Joyce-szal (Minneapolis/USA) a legújabb AVS-készülékhez húsz évig tartó kutató-fejlesztő munkával állítottak össze. Bemutatná nekünk a munkatársát is?
D. S.: A figyelemhiány és/vagy hiperaktivitás szűrése és kezelése égető probléma. E munkánk hátterében sok ezer gyermek mentális, érzelmi és viselkedésbeli változásának monitorozása áll.
Michael Joyce kivételes személyiség, kreatív, szorgalmas gentleman, aki – hozzám hasonlóan – nem fél attól, hogy a „frontvonalba” kerüljön. Kitűnő képessége, hogy felfedezze az események és dolgok közötti rejtett összefüggéseket. Véleményem szerint Michael alábecsüli saját zsenialitását. Közös bennünk, hogy mindketten szeretjük a filozófiát és a hardware üzleteket – higgye el, a kettő között van összefüggés...

Névjegy
Dave Siever (Edmonton, Kanada)
Dave Siever mérnök-technológus képesítéssel rendelkezik. Tanulmányai után az Albertai Egyetem Fogászati Karán tanított, és halánték–alsó állkapocs rendellenességekkel kapcsolatos diagnosztikai berendezések és kutatóberendezések tervezésével foglalkozott. Egyetemi munkája során az adott betegségben szenvedő betegeknél gyakran tapasztalt szorongást, ez ösztönözte őt a biovisszacsatolási eszközök tanulmányozására és tervezésére.
Dave Siever 1984-ben kifejlesztette első audio-vizuális tréner (audio-visual entrainment) eszközét, a digitális audio-vizuális integrációs eszközt (Digital Audio-Visual Integration Device), a DAVID 1-et. Dave Siever azóta kutatja és finomítja az audio-vizuális tréner technikát, elsősorban a relaxáció, szorongás, depresszió, posztmenstruációs tünetegyüttes, figyelemhiány, hamis memória tünetegyüttes, szociális szorongás, fájdalom, kognitív hanyatlás, álmatlanság kezelése céljára.
Dave Siever foglalkozik az agykéreg elektromos stimulálására és biovisszacsatolásra szolgáló eszközök fejlesztésével, továbbá folytatja a személyiségfejlesztéssel kapcsolatos kutatásokat, valamint új eszközök kialakítását is.

 
AVE Articles by Dave Siever:
Article One - Audio-Visual Entrainment: History and Physiological Mechanisms - as published in the Association for Applied Psychophysiology and Biofeedback (AAPB) publication, "Biofeedback Magazine" Volume 31, Number 2 (Summer, 2003)
Click here to download pdf format
Article Two - Audio-Visual Entrainment: Dental Studies - as published in the Association for Applied Psychophysiology and Biofeedback (AAPB) publication, "Biofeedback Magazine" Volume 31, Number 3 (Fall, 2003)
Click here to download pdf format
Article Three - Audio-Visual Entrainment: Applying Audio-Visual Entrainment Technology For Attention and Learning - as published in the Association for Applied Psychophysiology and Biofeedback (AAPB) publication, "Biofeedback Magazine" Volume 31, Number 4 (Winter, 2003)
Click here to download pdf format
Article Four - Audio-Visual Entrainment:  The Application of Audio-Visual Entrainment for the Treatment of Seasonal Affective Disorder - as published in the Association for Applied Psychophysiology and Biofeedback (AAPB) publication, "Biofeedback Magazine" Volume 32, Number 4 (Winter, 2004)
Click here to download pdf format
Article Nine - The Need for Vitamin D - as published in the International Society of Neurofeedback and Research (ISNR) Newsletter, April 2007, p. 15.
Click here to download pdf format

If you would like to be on our list to receive future newsletters and other special announcements by email, please click here.

Tech Talk Articles by Dave Siever:
·        Sports Enhancement
·        Fundamentals of EEG & ADD
·        HRV & AVE
·        PTSD & Trauma


Előző 1 Következő
Budai Horváth József
2008. március 06.