A FELISMERÉSTŐL
A HARMÓNIÁIG
 
Kevevári M. Katalin
Harmónia Iskolája
A Tudományos Relaxációs Meditációs Technológiát (TRMT) Harmónia Iskolánkban tanítjuk
Jótékonysági balettest az Operaházban
Az Operaház vezetése úgy döntött, hogy június 16-án – a közelmúltban elhunyt ifj. Nagy Zoltán balettművész, tanár családjának megsegítésére – jótékonysági balettestet rerndez.

Néhány hónapja – hosszantartó, súlyos betegség után – elhunyt ifj. Nagy Zoltán, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosa, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora, táncéletünk egészének egyik legmeghatározóbb személyisége. Mindössze 42 évet élt.
Az utolsó hónapokban – családja kérésére – Harmónia Iskolánk segített megkönnyíteni számára betegsége elviselését és búcsúját a földi léttől, szeretteitől.
Ifj. Nagy Zoltán 1985-től volt tagja a Magyar Állami Operaház balettegyüttesének; 1987-ben már magántáncos, 1995-től vezető szólista.
Balettművészként bensőséges átéléssel és magas technikai színvonalon táncolta el a romantikus, klasszikus és modern balettirodalom legjelentősebb férfi főszerepeit; volt elegáns Diótörő herceg, félelmetes Mandarin, szenvedélyes-szerelmes Rómeó, feltámadó Tűzmadár, kétségbeesett Albert, titokzatos Oberon, ellenállhatatlan Anyegin, elementáris Spartacus, délceg Vronszkij és sármos-ironikus Butler. Megannyi szerep a teljesség igénye nélkül, amelyben ifj. Nagy Zoltán maradandó és kimagasló művészi alakítást nyújtott. Karakterábrázolásait egyéni stílus és az érzelmek széles skálája jellemezte.
Ifj. Nagy Zoltán nemcsak a balettszakma, de a teljes magyar táncélet elismerését bírta. Olyannyira, hogy 2006-ban nagy többséggel őt választották a Magyar Táncművészeti Főiskola rektorának. A nagy múltú intézmény eddigi legfiatalabb vezetőjeként – e rövid idő alatt is – rendkívüli eredményeket ért el. Korszerű látásmódjával új irányelveket foganatosított a főiskola és az egész magyar professzionális táncoktatás jövője érdekében.
Halálával súlyos veszteség érte az egész magyar táncművészetet és a közönséget. Tehetsége és tudása pótolhatatlan a magyar balett- és táncművészeti életben.
Ifj. Nagy Zoltán fájdalmasan tátongó űrt hagyott maga után. Űrt az Operaház falai között, a balettegyüttesben, az őt ünneplő közönség szívében, de legfőképpen imádott szülei és családja életében.
Ezért a színház vezetése úgy döntött, hogy egy jótékony célú előadással, Seregi László A makrancos Kata című balettjével nyújt segítséget és támaszt az itt maradottaknak. Egy előadással, amelynek férfi főszerepét az alkotó éppen ifj. Nagy Zoltán személyére és személyiségére koreografálta.
A jótékonysági előadás teljes bevételét ifj. Nagy Zoltán családjának ajánlotta fel az Operaház. A jegyek 400–9000 forintos áron kaphatóak a színház pénztáraiban.
A jótékonysági előadásra szeretettel várják ifj. Nagy Zoltán minden tisztelőjét.Előző 1 Következő
Budai Horváth József
2008. május 30.