A FELISMERÉSTŐL
A HARMÓNIÁIG
 
Kevevári M. Katalin
Harmónia Iskolája
A Tudományos Relaxációs Meditációs Technológiát (TRMT) Harmónia Iskolánkban tanítjuk
Kislexikon
Kislexikonunkban a honlapunk tartalmához kapcsolódó, illetve a leggyakrabban előforduló szakkifejezések magyarázatát adjuk közre.

ADD
A kognitív (gondolkodás, tanulás) és koncentrációs (olvasás) feladatok során észlelt figyelemhiány neve ADD (attention deficit disorder).

ADHD
A figyelemhiányos hipereaktivitási szindróma elnevezése az ADHD (attention deficit hyperaktivity disorder). A gyakran impulzivitással is társuló figyelemzavar és hiperaktivitás megronthatja a korai társas kapcsolatokat, a gyermek tanulását, előrejutását is.

AGYKÉREG
Agykéreg (cortex), az agy felső, legnagyobb kiterjedésű részének, erősen barázdált külső rétege. Az ember agyának kéreg része aránytalanul nagy és barázdált.

AGYFÉLTEKE
Az emberi agy felső, legnagyobb része, a nagyagy (cerebrum) két részre, jobb és bal féltekére tagolódik.

AGYHULLÁMOK
Az EEG-készülék segítségével nyomon követhető agyi elektromosság aktivitás jellegzetes mintázatát agyhullámoknak nevezzük. Álommentes fázisban egyenletes, lassú agyhullámokat produkálunk, míg az ébrenlét és álom idején felgyorsulnak és szabálytalanná válnak agyhullámaink.

AGYI KÉPALKOTÁS
Agyunk belsejének képalkotását – sebészi beavatkozás nélkül (nem invazív módon) – felvehetik röntgen-szerűen, CAT-vizsgálattal. Amikor az oxigén és a glükóz útját követik agyunkban, akkor PET, vagy fMRI-vel „nyomozhatnak”. Az idegsejteken áthaladó elektromosság (akciós potenciál) mérése MEG-el történik.

AMNÉZIA
Emlékezetvesztés.

DISZLEXIA
Súlyos olvasási részképesség-zavar.

EPILEPSZIA
Rohamokban jelentkező görcsös rángatózás és/vagy pillanatnyi eszméletvesztés.

EEG
Elektro-enkefalográffal készített agyhullám-mintázat az agy elektromos működéséről.

QEEG
Például gyógyszeres kezelés hatásossága, mint az occipitalis alfa-aktivitás normalizálódása elektorfiziológiai – qEEG – módszerekkel igazolható.

KÖZPONTI IDEGRENDSZER
Az agy és a gerincvelő együttese. Ide futnak be az érzékszerveink által közvetített impulzusok,és innen indulnak utasítások a szerveinkbe és izmainkba.

MUNKAMEMÓRIA
Bizonyos feladatok elvégzéséhez szükséges lépések fejbentartásáért felelős memória-fajta.

NEURON
Idegsejt. Az agy és az idegrendszer legfontosabb építménye. Neuronok, idegsejtek nemcsak agysejtként az agyban fordulnak elő; az egész testben megtalálhatók.

PMS
Menstruációt megelőző kellemetlen testi-lelki-érzelmi zavar. Különböző tünetekkel jelentkezik; pl. feszültség, ingerlékenység, súlyváltozás, szénhidrátéhség, vagy étvágytalanság, különböző görcsök, koncentrációzavar stb.

PREFRONTÁLIS-KÉREG
A homlok mögötti homloklebenyhez tartozó agykéreg. Itt van pl. a nyelv, az intelligencia és a tudat központja is.

SZEROTONIN
Neurotranszmitter (ingerületátvivő anyag), aminek termelődése befolyásolja a fájdalom-érzetet, az alvást és a hangulatot is.

SZINAPSZIS
Rés két idegsejt között. E résen keresztül jutnak át az elektromos jelek.

TUDAT
A létünk szubjektív érzését tudatnak nevezzük. A tudat az alvás és az altatás során megszűnik. Valószínűsítik, hogy az álom is a tudat egy formája.

TUDATTALAN
Bár ébren vagyunk, de nem tudatosodik bennünk az, ami lezajlik bennünk.Előző 1 Következő
2008. március 06.