A FELISMERÉSTŐL
A HARMÓNIÁIG
 
Kevevári M. Katalin
Harmónia Iskolája
A Tudományos Relaxációs Meditációs Technológiát (TRMT) Harmónia Iskolánkban tanítjuk
Vasember, vasakarattal
Mayer Róbert céltudatos ember, semmit sem bíz a véletlenre. Amit a saját erejéből elért, megbecsüli, fejleszti – miképpen a mentális állapotát is, hiszen a Harmónia Iskola tréningezője. Hogy képességei ne kopjanak és az erősebbnél is erősebb, a jobbnál is jobb maradhasson, rendszeres agytréninggel is gondoskodik testi-lelki-szellemi-érzelmi egészségéről.

Néhány hónapja a trénereként kísérhetem Mayer Róbertet, a Qualysoft Informatikai Zrt. elnökét, a „vasembert” azon az úton, amibe beletartozik – a családon kívül – egy olyan cég tulajdonlása és irányítása is, aminek átlagos képességekkel talán egyszerre több menedzser sem fogna hozzá.

Agyinfo.hu:Markáns arcélével, égszínkék szeme szúrós tekintetével egy ókori hadvezér benyomását kelti: aki mindig az élen van, buzdítja a sereget, alaposan megfontolt stratégiával vezeti csapatát, szinte  nem ismer akadályt. Mindenáron győzni akar?
Mayer Róbert: – Tavaly nyáron Bledben, a Senior Úszó Európa-bajnokságon odamentem köszönteni egy barátomat, aki éppen akkor nyerte meg az 5 km-es távot a rendkívül erős mezőnyben. Gratuláltam neki a szép eredményhez, mire azt válaszolta: Tudod, Robi, igazából a részvétel a fontos. Majd kisvártatva hozzátette: Ennél már csak egy fontosabb van, a győzelem. Nevettünk és általa azonnal magamra ismertem. Számomra is fontos a győzelem. Kimondottan küzdős típus vagyok, szeretem, ha a dolgok rendben haladnak körülöttem.
Bár az elvárásaim mind magammal, mind a környezetemmel szemben nagyok, mindig sokra értékelem a jó emberi hozzáállást. Szerintem pozitív viszonyulás nélkül nem lehet sikereket elérni. Persze, a pozitív gondolkodáshoz pozitív énkép is szükséges…

Agyinfo.hu:Tehát Ön körül mindig rend van?
Mayer Róbert: – Mivel hatékonyságra törekszem, ezért szükséges, hogy rend vegyen körül. Így lehet a leggyorsabban megoldani a feladatokat. A belső harmóniának is a rend iránti igény az alapja.

Agyinfo.hu:Mondana néhány szót az alapozó évekről?
Mayer Róbert: – Édesanyám családszeretetete és önzetlensége, édesapám logikus gondolkodása és hatékony problémamegoldása követendő mintaként szolgált, ezért már kisgyerekkoromban meglehetősen tudatos voltam. Például tízévesen elhatároztam, hogy vízilabdázni kezdek, s később magam választottam a Fazekas Gimnáziumot is.
Az egyetem elvégzését követően Ausztriában dolgoztam, és már akkor éreztem, hogy saját vállalkozásomat kell felépítenem. Azt hiszem, sikerült jó időben megfelelő döntéseket hoznom, mert két év múlva, fiatal fejjel már a saját kis cégemet navigáltam a rendszerváltás zavaros körülményei között.
Néhány év múlva, amikor a cég életében minőségi szintet kellett váltani, tudtam, hogy ezt egyedül nem tudom megvalósítani. Ekkor egy régi barátommal, Simon Tamással, akinek az enyémhez hasonló cége volt, összeadtuk erőinket  és közösen alapítottuk meg a Qualysoft szoftverfejlesztő, majd az ITJobs fejvadász cégünket.  Tamás a mai napig remek társam az üzletben, jól kiegészítjük egymást, barátok vagyunk. Ma már nyolc országban vagyunk jelen az informatikai piacon, és csaknem 300 munkatárssal dolgozunk.

Agyinfo.hu:A bevezetőben már említettem, hogy ön a Vasember. Mit kell teljesítenie az Ironman-nek? Cége elnöklése mellett hogyan szervezi meg ezen – mi tagadás – extrém sport távjainak rendszeres teljesítéséhez szükséges felkészülést?
Mayer Róbert: – Mondhatom, hogy egész életemben sportoltam, több kedvenc sportágam is van. Gyerekként fociztam, majd vízilabdáztam a KSI-ben, aztán a Műszaki Egyetem csapatában, a MAFC-ban.. Felnőtt koromban a legszívesebben a barátokkal teniszezem, squasholok, vitorlázom, triatlonozom, vagy síelek. Tavaly például a nagyhajós tengeri országos bajnokságon lett első a csapatom, nagyon büszke vagyok erre az eredményre.

A triatlon viszonylag új sport az életemben. Feleségem ösztönzésére, néhány éve próbáltam ki először. Legjobban a nagy táv, a „Ironman”/(Vasember) tetszett meg.
Vasembernek nevezik azokat a sportolókat, akik a triatlon egy speciálisan hosszú távját (3,8 km úszás, 180 km kerékpározás, s végül a marathoni futás 42 kilométere) 16 óra alatt teljesítik. Nekem eddig kétszer sikerült. Teljesítményem elmarad a világ legjobbjaitól, mivel nekem a táv megtételéhez 12 órára van szükségem, míg a világbajnokságon az élsportolók nyolc és fél óra elteltével érkeznek a célba. Persze, igen csak más munka mellett sportolni, mint profi versenyzőnek lenni. A verseny előtti hónapokban hetente mintegy 20 órát edztem. Számtalanszor előfordult, hogy reggel 6 órakor a budai hegyekből elindultam kerékpáron a Velencei-tóra, majd azt megkerülve tekertem vissza. Délelőtt 10-kor pedig már nyakkendővel megbeszélést, tárgyalást vezettem. A sok mozgással egyidejűleg hosszú belső utazásokat teszek az órákig tartó biciklizés közben.

Agyinfo.hu:A versenyek közül melyik a legemlékezetesebb?
Mayer Róbert: – A legklasszabb élményem az volt, amikor 2006 nyarán a svájci bajnokságon, a zürichi ironman versenyen indultam. Az Alpokba felvezető, vicsorgós bringás pálya keménységét ellensúlyozta a  jó hangulat, a lelkes szurkolók és persze a családom jelenléte és buzdítása. Mind a négy gyermekem szurkolt a feleségemmel együtt. Fantasztikus erőt adott a végén, hogy tudtam, ott várnak rám, szeretnek, és ha célba érek, újra együtt lehetünk.

Agyinfo.hu:Aki a mai világban Európán kívül a Közel-Keleten is céget alapít, az minimum bizakodó. Gyanítom, más is szükséges mindehhez. Hogyan látja a tengerentúli vállalkozással kibővített cége jövőjét?
Mayer Róbert: – Nyolc országban működik vállalkozásunk, többségükben két céget is alapítottunk az elmúlt kilenc évben. A legújabb Dubaiban működik, ahol az elmúlt két hónapban kétszer is megfordultam. Dubai nagyon dinamikusan, európai szemmel nézve gulliveri léptekkel fejlődő város. A világ legnagyobb cégei már jelen vannak ott, egyre több vállalat gondolja úgy, hogy neki is meg kell vetnie a lábát ebben a térségben. A nemzetközi cégek a munkahelyeik 95 százalékát – az Egyesült Arab Emírség lakóinak szemével nézve – külföldi munkaerővel töltik fel. A helybeliek többsége a hivatalokban dolgozik. Mivel az Európából érkezők 2-3 évnél többet nem szándékoznak vagy nem tudnak ott maradni, ezért a cégek mintegy harmada évről  évre kicserélődik. Ezért gondoltuk, hogy a fejvadász cégünk Dubaiban is nyit egy irodát, és így a többi leányvállalatunk segítségével részt vehet az országba irányuló szellemi export koordinálásában.

Agyinfo.hu:Önt is lenyűgözi Dubai?
Mayer Róbert: – Én úgy gondolom, hogy nincs komoly alapja, indoka annak, hogy miért éppen itt valósulnak meg a világot is lenyűgöző, gigantikus beruházások. A sivatag közepén, ahol a tenger nyáron 35-36 fokos, az emberek számára szinte élhetetlen körülmények uralkodnak. Szerintem az egész egy lufi, ami néhány éven belül kipukkanhat. De addig is emberek százezrei szeretnének Dubaiban dolgozni, illetve az ott működő cégek tömegei megfelelő munkaerőt keresnek maguknak.

Agyinfo.hu:„Egyedül gyenge még a sárkány is…” A cégelnök milyen szövetségesekkel veszi körül magát? Kikre számíthat a mindennapi megmérettetésekben?
Mayer Róbert: – Természetesen a társakra, a barátokra, a kollegákra. Mindig is nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy cégünknél ne csak egy ütőképes csapat alakuljon ki, hanem az emberek szeressenek is nálunk dolgozni. A jó hangulat, a közösen gondolkodás feltétele a minőségi munka elvégzésének. Cégeinkre jellemző, hogy sok rendezvényt szervezünk, kalandtúrák, bálok, családi napok, vacsorák színesítik a mindennapi együttlétünket.

Agyinfo.hu:Nem fél attól, hogy kineveli a saját konkurenciáját? Ön élvezi a kihívásokat és „mérkőzni” hívja az ifjakat, akiket időközben akár a „feje fölé” is növeszthet. Ilyet csak az tesz, aki tudja, hogy önmaga is képes ugyanarra az előrehaladásra, mint a sokkal fiatalabbak. Aki ilyen menedzser, az nem emel rácsot önmaga és a felnövekvők közé. Jól látom?
Mayer Róbert: – Igen. Nem félek, sosem féltem.  A cég legfőbb értéke a benne dolgozó emberek tudása. Ezért mindig, amikor csak tehettem, a legokosabbakkal, a legrátermettebbekkel vettem körül magam. Természetesen már többször is előfordult, hogy egy-egy munkatársunk néhány nálunk töltött év után saját céget alapított. Büszkeséggel tölt el, hogy látott itt valamit, megtanulta, megtapasztalta, hogy mi a jó – vagy akár azt, hogy ő mit tenne másképpen –, és van ereje, bátorsága ahhoz, hogy önálló életbe kezdjen. Lételemem a versenyzés, ezért azt mondom: lássuk, ki mire képes?

Agyinfo.hu:Miben érzi a leginkább, hogy a hasznára váltak a Harmónia Iskolában tanultak?
Mayer Róbert: – Célirányosan „jártam ki” a Harmónia Iskolát és tanultam meg a Tudományos Relaxációs-Meditációs Technológia (TRMT) rendszerét. Észrevettem, hogy nőtt a koncentrációs képességem. Családunk egyik kedvenc játékában, a SET-ben is ügyesebb lettem. E játékban a gyorsaság a döntő – a különböző színek, alakzatok és formák kombinációjának helyes megtalálása igazi kihívás a mindennapi életünkben is. Nagy csatákat vívunk egymással.
Cégünk őszi tervei között szerepel egy relaxációs-meditációs pihenőszoba létrehozása, ahol bárki – akár napközben is – kellemes felüdítő-relaxáló perceket tölthet el a TRMT segítségével. Ez manapság, szerencsére, már nem exkluzív privilégiuma a cégek dolgozóinak, vezetőinek. A relaxált állapot óriási hasznot jelenthet! Ha összeadódnak az agy pihentetéséből származó energiák, akkor a gyorsabb felfogóképességgel hatékonyabban munkálkodhatunk és jóval kiegyensúlyozottabban térhetünk meg otthonunkba is.

Agyinfo.hu:A családja hogyan fogadta az agytréninges tanulmányait?
Mayer Róbert: – Megszokták, hogy mindig próbálkozom valami újjal. Elfogadnak az örök újításaimmal, sőt gyakran részt is vesznek benne. Amúgy már a családom is rendelkezik AVS készülékkel.

Agyinfo.hu:  – Szólna néhány szót szeretteiről és a hobbijáról is?
Mayer Róbert: – Lételemem a családom. Négy gyermekem van két házasságomból. Büszke vagyok arra, hogy minden gyerekemmel szoros a kapcsolatom, s együtt igazi, remek csapatot alkotunk. Hálával tartozom a feleségemnek, hogy nemcsak szívébe fogadta az előző házasságomban született gyerekeimet, hanem szeretettel tartja össze és szervezi is „nagycsaládos” életünket.
A legkedvesebb hobbim a tanítás. Hol biciklizni tanítom az egyik kicsit, máskor a matek felvételire készülünk, aztán vezetni oktatom valamelyiküket – vagy egyszerűen csak az Életre nevelem őket!


Kérjük, kattintsanak rá bármelyik képre, s megnyílik a cikkhez tartozó képgaléria!Előző 1 Következő
Kevevári M. Katalin
2008. augusztus 15.