A FELISMERÉSTŐL
A HARMÓNIÁIG
 
Kevevári M. Katalin
Harmónia Iskolája
A Tudományos Relaxációs Meditációs Technológiát (TRMT) Harmónia Iskolánkban tanítjuk
Nagykalap: Öt meg öt
Hölgyeim! Rovatunk bemutatkozó írásában megosztjuk Önökkel értesüléseinket arról, hogy milyen nőtípusokért bomolnak a férfiak – sorolják be önmagukat valamelyikbe. Netán egy hatodikba kerülnének? S szólunk néhány szót arról is, vajon mi járhat a teremtés koronájának a fejében, ha az Önök kedves és vonzó lényére tekintenek?

Öt nőtípus
A szépség nem minden – sőt nagyon is kevés, ha az ember lánya átfogó és ellenállhatatlan vonzással akar hatni férfitársaira. Ellen T. White brit szexológus, pszichológus és író évtizedeken át tanulmányozta a női vonzerőt, és öt típusra osztotta a férfiaknál sikeres hölgyeket. Minden típust egy-egy híres asszonnyal azonosít.
1. Az istennő – White szerint – az egyik legritkább fajta. Az ilyen nőt nem kötik le a csoportos tevékenységek, szeszélyes, kiszámíthatatlan. Mindig késik, de mindig ő irányít. Imád öltözködni, és mindenben elüt a környezetétől. White szerint a legtökéletesebb istennő típus az argentin elnökné, Eva Peron volt. Az ilyenek drágán öltözködnek, ha farmert húznak is, 10 ezer forintos topot vesznek fel hozzá.
2. A cicababa csak látszólag elesett, a szeretetéhség, a gondoskodásra vágyás ennek a típusnak az egyik leghatékonyabb fegyvere. Archetípusa Marilyn Monroe, aki valóságos hálózatot épített ki maga körül erős, okos férfiakból, akiknek varázsa ellenállhatatlanul támogatására, tanácsára, védelmére bármikor számíthatott. A cicababa szexuális erős, hatalmat gyakorol vele a férfiak felett, s ilyenkor nyeregben is érzi magát. Ez a típus fehérben jár, finom egyensúlyt teremtve az ártatlanság és a komoly nőiesség között.
3. Az anyatípus mellett a férfi kényelemben érzi magát, nem tart komoly kihívásoktól. Az ilyen asszony gondolja, hogy egy férfi szívéhez a gyomrán át vezet az út. Az anyatípus nyugodt, és szereti érezni, hogy támaszkodnak rá. Wallis Simpson, az elvált amerikai, aki miatt VI. Edward a múlt század elején lemondott Anglia trónjáról, kifejezetten csúnya nő volt, mégis a férfiak úgy érezték, ő az asszony, akire egész életükben vágytak. Ez a típus egyszerre vezet háztartást, nevel gyereket, de este bezárkózik párjával a hálóba, és a férfi egyetlen kívánságára sem mond nemet.
4. Az igazi társ típus a férfiban játszótársat lát. Mindent megszervez, és sokkal jobban érzi magát a férfiak társaságában, mint a nőkében. Szeretőként, feleségként is inkább hasznos, mint izgató. A legjobb példa erre Jennie Jerome, Winston Churchill édesanyja, az első politikusfeleség, aki párját hatalomra juttatta. A társ megosztja társa sikereit, és osztozkodik az érdeklődési körében is. Ha a férfi az autókat szereti, ő megtanulja, mi a karburátor.
5. A vetélytárs inkább a férfiak társaságát kedveli, az átlagosnál nagyobb szexuális étvágya van, ritkán sír, és inkább tölt egy napot extrém sportok gyakorlásával, mint egy wellnessközpontban pakolásokkal a testén. Ez a típus elsőre inkább férfinak tűnik, de ha hozzávesszük, hogy legismertebb képviselője maga Angelina Jolie, akkor már másképp fest a dolog. A férfiak ellenállhatatlannak tartják azt a nőt, akit egyenrangúként kezelhetnek. A vetélytárs férfiasan öltözködik, de nem egészen. Egy Armani-szmoking alá Victoria’s Secret fehérneműt vesz, és élvezi, ahogy a férfi kicsomagolja.


Eva Peron Marilyn Monroe Wallis Simpson Jennie Jerome Angelina Jolie

Öt intelem
A legtöbb nő nem akarja, vagy nem képes elhinni, hogy a férfiak igenis akarnak, sőt megfelelő körülmények között akár egész álló éjszaka képesek beszélgetni, hiszen ők is vágynak arra, hogy megértessék magukat. Hogy mi a kulcs, amivel megnyithatjuk a kedvesünket? Az alábbiakból kiderül...
1. Bátorítsd, hogy ne féljen az elutasítástól!
A dolog igaz. A legtöbb férfi úgy érzi, a nők túl kritikusak velük szemben. Ha megnyílnának, gyengének tűnnek majd vagy elutasítást kapnak. Sajnos egyes nők időnként tényleg szeretik érezni (és éreztetni), hogy a férfiak egója, és személyisége mennyire sérülékeny. Különösen igaz ez akkor, ha biztosak benne, hogy párjuk érzelmileg erősen kötődik hozzájuk. Így ha egy férfi veszélyét érzi, hogy esetleg ítélkezni készülsz felette, biztosra veheted, hogy nem fog megnyílni. Ám ha nem ítélkezel, a párod ezt úgy értelmezi majd, hogy őszinte lehet veled. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy neked nem lehet véleményed, csupán érdemes kivárni a megfelelő pillanatot és megtalálni a megfelelő módot a gondolataid tálalására. Így érzi majd, hogy elfogadod őt, úgy ahogy van, és nem akarod átformálni. Ez pedig minden jó kapcsolat alapja.
2. Érezd át a helyzetét!
Mindannyiunk szekrényében vannak csontvázak, amelyeket még a partnerünk elől is (vagy leginkább előle) rejtegetünk. A férfiak pedig hajlamosak feltételezni, hogy ha ezeket a kis titkokat felfedik, a nő elmegy. Ha úgy érzed titokba ütköztél, tapintatosan puhatolózz. Csak annyit mondj:" szerintem fontos lenne beszélnünk a múltról, mert arra épül a jövőnk. De csak amikor készen állsz rá." Ha megnyílik, alaposan figyelj mindarra, amit megoszt veled, oldd fel a szorongását, és kínálj valamit cserébe a nyíltságáért. Válaszolj ilyesmit "Nos, ez már a múlté, azóta tanultál, változtál. Mindenki követ el hibákat, kérdés fejlődik-e általuk."
Éreztesd vele, hogy egy csapatban játszotok, hogy az ő oldalán állsz. Ez nem a kioktatás ideje: meg kell próbálnod az ő szempontjából nézni a történteket. Hiszen ezek azok a pillanatok, amikor rávilágíthatsz, hogy ti ketten egy nyelvet beszéltek. Meglepő, hány férfi érzi magát magányosnak egy kapcsolatban, csak azért mert úgy érzi, szerepet kell játszania, hogy elfogadják. Ezért meghatározó a tőled kapott őszinte és pozitív visszajelzés. Érezni fogja általa, hogy végre itt egy ember, aki megérti és támogatja őt.
3. Engedd el a sérelmeidet!
Ha valamivel ki akarsz kergetni egy férfit a világból, kezd el felhánytorgatni, mit rontott el, mikor, mivel bántott meg, hónapokra, évekre visszamenőleg. Erre kivétel nélkül minden férfi bezár. Ráadásul rekonstruálni, ki, mikor, mit mondott, lehetetlen, mindketten másképp és másra emlékeztek. Ez az igazi parttalan vita, csakis rombolni lehet vele. A problémákat akkor és ott zárjátok le, amikor aktuálisak. Tipikus női hiba a mártír hozzáállás: hallgatok, cipelem a terhet, aztán ha túl nehéz, mégis csak rád pakolom. Mindig szem előtt kell tartanod, hogy a kapcsolat olyan mint egy tánc, amelyben mindketten - hol ügyesebben, hol kétballábasan - gyakoroljátok a lépéseket. Időnként egymás lábára taposunk, de senki nem tökéletes. Ha a párod véti el az ütemet, próbáld felidézni, te mit rontottál el, és ő mennyire volt elnéző veled. Légy igazságos!
4. Légy figyelmes hallgatóság!
Vajon létezik őszinte párkapcsolat? Persze, erre azonnal rávágjuk, hogy minden kapcsolat annak indul. Pedig a valóság az, hogy épp a szerelem elején játsszuk meg magunkat. Egyszerűen azért, mert azt gondoljuk, hogy másképp nem fog megszeretni. Sok férfi ráadásul megrögzötten hiszi, a nők vágynak rá, hogy hazudjanak nekik, mert túl idealisták szembenézni az igazsággal. De mi is hibásak vagyunk: elhitetjük magunkkal, hogy tudjuk, miként is érez és gondolkodik egy férfi. Ezzel kezdetét veszi a játék: elbeszélünk egymás mellett, és ezt sokáig észre sem vesszük. Ha eléred, hogy párod kimondja amit valójában gondol, köszönd meg, bármilyen nehéz is szembenézni az igazsággal. Mindegy, hogy az új frizurádról van szó vagy arról, hogyan érez irántad. Képessé kell válnunk elviselni az igazságot, mert minél kevesebb illúziót kergetünk a párunkat, a kapcsolatunkat és önmagunkat illetően, annál erősebbé válunk mi magunk - és annál őszintébbé a kapcsolatunk.
5. Légy őszinte önmagadhoz!
Régi kérdés: hogy lehetünk őszinték valaki máshoz, ha magunkhoz sem vagyunk azok? Egy férfi megnyitásának legjobb módszere, ha te magad nyílt vagy, és természetes, hiszen ezzel megteremted a melegség, a biztonság, megértés atmoszféráját. Ha tehát őszinte párkapcsolatot szeretnél, először tisztázd, hogyan állsz te önmagadhoz (Mennyire szigorúan ítélkezel magaddal szemben? Mennyire reálisak az elvárásaid önmagad felé? Hiszel- e a saját erődben? Stb.) Ahogy önmagadat szemléled, ahogy önmagadhoz viszonyulsz, azt tükrözöd a környezeted, és a párod felé is. Ha valóban egymásra hangoltak vagytok, meglátjátok egymásban önmagatokat, és ez segít az elfogadásban.Előző 1 Következő
Kevevári M. Katalin
2008. június 11.